Tijdens de koude wintermaanden steken steeds meer mensen de open haard, houtkachel of pelletkachel aan. Ook tijdens de feestdagen zorgt een houtvuurtje voor extra gezelligheid. Maar bij het stoken van hout komt rook vrij. Deze rook kan voor geuroverlast zorgen, maar het fijnstof wat vrijkomt verslechtert ook de luchtkwaliteit in jouw directe omgeving. Dit is ongezond, vooral voor kinderen, ouderen of mensen met luchtwegproblemen. Stook daarom zo min mogelijk. Wil je toch een vuurtje aansteken? Volg dan onder andere deze tips en zorg voor zo min mogelijk rook!
Check altijd de Stookwijzer
Wil je een houtvuurtje maken? Check dan altijd www.stookwijzer.nu om te zien of het verstan- dig is om hout te stoken. Doe dit niet als het windstil of mistig is! Op zulke dagen blijft de rook hangen en heeft u rondom huis veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast.
Stook alleen droog hout
Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Laat het hout minstens 2 jaar drogen. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. Met een vochtmeter kunt u extra checken of het hout droog genoeg is. De vochtigheidsgehalte moet dan tussen de 15% en 20% zijn.
Stook geen geverfd of geïmpregneerd hout
Bij de verbranding van dit soort hout komen zware metalen vrij. Het is dan ook verboden om bewerkt hout te verbranden. Dit geldt ook voor (spaan)platen, laminaatvloeren en zelfs papier of karton. Het geeft extra rook met nog slechtere stoffen.
Schoorsteen minstens 1 keer per jaar goed vegen
Dit is voornamelijk van belang voor de veiligheid. Door het goed schoonhouden van de schoorsteen, verkleint de kans op een schoor-steenbrand.
Meer tips en informatie?
Er zijn nog veel meer tips die ervoor zorgen dat op een verantwoordelijkere manier hout gestookt kan worden. Kijk daarvoor op www.barendrecht.nl/houtstook.
Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht